Hoe plastische chirurgie ooit is ontstaan en hoe het nu wordt ingezet

vrouwen lichaamEigenlijk iedereen heeft wel eens van de term plastische chirurgie gehoord. Het zijn operaties waarmee het uiterlijk van een patiënt kan worden aangepast. Ooit is het ontwikkeld om soldaten die oorlogswonden hadden weer een betere uitstraling te geven zodat ze weer verder met hun leven konden gaan. Inmiddels wordt het voornamelijk voor cosmetische redenen ingezet, alhoewel er nog steeds medische redenen kunnen zijn. Zo is bijvoorbeeld de borstverkleining een voorbeeld daarvan. Zo kan de prijs van een borstverkleining verschillen per geval. Het is altijd aan te raden dit met een arts te bespreken.

Wat voor klachten kunnen ontstaan?

Wanneer een vrouw zeer grote borsten heeft kunnen hier door sporten en beweging klachten door ontstaan. Vrouwen krijgen last van de nek, schouders en rug doordat de borsten erg groot zijn. Een ingreep als de borstverkleining kan dan hulp bieden om de omvang van de borsten te verkleinen. Andere ingrepen zijn bijvoorbeeld wanneer iemand flaporen heeft en dit graag zou willen aanpassen. In de plastische chirurgie zijn er veel ingrepen die gedaan kunnen worden. Zo wordt er soms gebruik gemaakt van lipofilling om vet op een andere plek weer te injecteren. Alhoewel veel mensen het hebben over plastische chirurgie is het in het in veel gevallen eigen cosmetische chirurgie. De ingrepen hebben dus een cosmetische achtergrond en worden dan ook eigenlijk nooit vergoed door bijvoorbeeld een zorgverzekering. Hier zijn uitzonderingen voor als de ingreep een medische achtergrond heeft.

Altijd risico's verbonden aan operaties

Alhoewel de ervaring van plastische chirurgen en de technieken die gebruikt worden veel ontwikkeling hebben doorgemaakt de laatste jaren, blijft een operatie altijd een risico. Wanneer iemand overweegt om een ingreep uit te laten voeren (wat voor ingreep dan ook) is het belangrijk om altijd advies van een arts in te winnen over de risico's. Een operatie is namelijk nooit zonder risico's.